Konsumpcja mięsa w Niemczech spadła do rekordowo niskiego poziomu

W 2020 roku w Niemczech zjedzono mniej mięsa niż kiedykolwiek w ciągu co najmniej 30 lat. Szczególnie spadła konsumpcja wieprzowiny.

W 2020 roku spożycie mięsa na osobę w Niemczech znacznie spadło. Na osobę spożyto 57,3 kilogramów i była to niższa wartość od kiedy zaczęto obliczać konsumpcję mięsa - w 1989 roku. Według wstępnych danych z bilansu dostaw mięsa, które co roku opracowuje Federalna Centrala Informacyjna Rolnictwa (BZL). W porównaniu z rokiem 2019 jest to średnio o 750 gramów mięsa na osobę mniej.

Spadła zwłaszcza konsumpcja wieprzowiny (o 940g na mieszkańca), co można zauważyć we wstępnych statystykach. W przypadku wołowiny i cielęciny było to o 40g mniej niż w 2019 r. Natomiast spożycie mięsa drobiowego wzrosło o 180g na osobę. Władze nie podały jeszcze żadnych informacji na temat przyczyn spadku spożycia mięsa.

Produkcja mięsa i handel zagraniczny również zanotowały spadek w ubiegłym roku. W 2020 r. wyprodukowano mięso o masie tuszy ok.8,5 mln ton, czyli o ok.1,6 procent mniej niż w 2019 r. Produkcja wieprzowiny spadła o 2,4 procent a wołowiny i cielęciny o 2,7 procent Natomiast produkcja netto mięsa drobiowego wzrosła o 1,7 procent.

W roku pandemii znacznie zmniejszył się import i eksport mięsa. W ubiegłym roku Niemcy importowały na przykład żywe zwierzęta o masie ubojowej nieco poniżej 653 tys. ton. Jest to o 14,8 procent mniej niż w roku 2019. Również w eksporcie odnotowano spadek o jedenaście procent, czyli wywóz na poziomie nieco poniżej 453 tys. ton. Import i eksport mięsa, produktów mięsnych i konserw spadł odpowiednio o 7,8 i 6,5 procent, w stosunku do roku 2019.

Autor: 
Tłumaczenie: Paulina Leopold

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
9 + 7 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.